You are here: Home > Rolnictwo > Informatyka, to dla wielu osób pasja i sposób na życie

Azot a rzepak

Azot ma większy wpływ na wzrost rzepaku niż pozostałe składniki pokarmowe. Przy intensywnej uprawie opłacalne są dawki do 200 kg N na ha, szczególnie w słabszych stanowiskach. Działanie azotu uwidacznia się nie tylko w plonie nasion rzepaku, ale także i w plonach następującej po nim pszenicy. Zasadnicze znaczenie ma termin nawożenia i podział dawek. W okresie jesiennym nawożenie azotem powinno być ograniczone do minimum zapewniającego wykształcenie normalnej rozety liściowej i mocnego korzenia. Nadmiar azotu nie zostaje wykorzystany przez rośliny i zimą w dużym stopniu ulega wypłukaniu. Część pobranego składnika ulega stratom przy zrzucaniu jesiennych liści. Przede wszystkim jednak azot dany w większych ilościach przedsiewnie powoduje zbyt bujny wzrost, przedłuża wegetację, opóźnia procesy hartowania się roślin, a w rezultacie rzepak staje się podatniejszy na wymarzanie. Z tych względów, jeżeli plantacja zakładana jest na dobrej glebie i w dobrym stanowisku albo jeśli stosuje się obornik, lepiej zupełnie zaniechać nawożenia azotem w jesieni. Niewłaściwe jest również, stosowane przez niektóre gospodarstwa, pogłówne nawożenie azotem w jesieni w wypadku słabego wzrostu. Przyczyną złych wschodów i powolnego formowania się rozety jest najczęściej brak opadów lub zaniedbania uprawowe rzadko zaś brak azotu. Nawożenie pogłówne, chociaż pozornie może poprawić stan roślin, wywołuje wszystkie te ujemne zjawiska, jakie występują przy jesiennym prze azotowaniu.

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter

Comments are closed.